30 Ekim 2014 Perşembe

Son Ada / Livaneli

"Bu adadaki bütün kararlar, demokrasiye uygun olarak alındı. Çoğunluk neyi işaret ediyorsa onu yaptık!"


Issız, huzurlu bir adada yaşayan insanlar, martılar ve bir diktatör...Dün çabuk unutuluyor , yarın düşünülmüyor...
Bu kitabı okuduktan sonra, huzurlu bir hayata sahip bir adanın ve o adanın insanlarının nasıl da yavaş yavaş yok olduğuna şahit olacaksınız! Kötülük yavaş yavaş, sinsice gelecek ve siz bu konuda hiç bir şey yapamayacaksınız!


Büyük usta, bu romanında ,insan yapısı ve otoriteyi karşı karşıya getirmiş. Mutlaka okunması gereken kitaplardan biri...

"Bir yerde kötülük varsa orada herkes suçludur."(Kitaptan Alıntı)



Cengiz Aytmatov ( Toprak Ana)

" Benim korkum, onun kim olduğunu söyleyecek vakit bulamamak, bu büyük sırrı ve gerçeği kendimle mezara götürmektir. İşte bunun için çok üzülüp , hastalandığımı nereden bilecek çocuk? Tabi bana acıyordu, benim için üzülüyor, hasta yattığım o günlerde okula gitmiyor, yatağımın etrafında dönüp duruyor. 'Nineciğim su getireyim, ilacını içer misin? Üşüyor musun? Bir şeyler örteyim mi üzerine? ' Ve ben aklımdan geçen gerçeği ona söyleme cesareti bulamıyorum! Öyle saf öyle içten bir çocuk ki! "

Evet Aytmatov'un en güzel kitabı Toprak Ana... Kimdi bu çocuk, Tolganay ananın sakladığı bu sır neydi? Sadece toprak anayla paylaştığı bu büyük sır ...Tolganay'ın yaşadığı acılar nelerdi? 
 
Kitap öyle naif yazılmış ki o yaşanılan büyük acılar sizi hüzünlendiriyor ama o hüzünü çekilir hale getiren işte Aytmatov'un o ince, duygusal kalemi... 

Bu kitabı okuduktan sonra, keşke her ana, Tolgatoy Ana gibi yüce gönüllü bir kayınvalide olsaydı dedim. Çünkü o zaman gelin&kaynana kavgaları hiç yaşanmazdı! Bu kitabı okumadan geçmeyin...Garanti ediyorum etkisi uzun sürecek!