24 Aralık 2014 Çarşamba

Kuşlar da Gitti ... Yaşar Kemal

Kuşlar da gitti " dedi Mahmut..." Kuşlar da başlarını alıp gittiler, çoktaan..."


 " Şu Taksim alanında birbirini ezenler, o kadar insanın içinde hak tu diye ortalığa tükürük savuranlar, hasta yüzlüler, vıcık vıcık boyalılar, suratından düşen bin parça olanlar, düşman gözlüler, gülmeyenler, birbirine düşman gibi bakanlar, korkanlar, utananlar ... "  

Evet onlar, o gariban çocuklar, 'azat, buzat, bizi cennet kapısında gözet ' deyip, kuşları toplayıp , cami , klise ve sinegog  önlerinde satmaya çalışan gariban çocuklardı. Köyden şehre kaçmış, hepsi de işsiz, kendilerine kuşları iş edinmiş... Sonra onlar artık, İstanbul'un yok olan ,ağaçsız kalan, kirlenen doğasında kuş da bulamadılar, onları anlayacak insanlar da. Onlar da iyice yabancılaştılar insanlıklarına... Önceden etkisinde kalarak okuduğum bir kitaptı.

23 Aralık 2014 Salı

Sonsuzluğa Nokta (Hasan Ali Toptaş) Kitap Yorumum

  • Geçmiş-şimdiki zaman çizgisinde ilerleyen, kurmaca evrenler yaratan ,1992 Kültür Bakanlığı Roman Ödülü  almış Sonsuzluğa Nokta romanı, kasabadan kente gelen bir adamın hikâyesini anlatıyordu. Öyle bir adam ki, kimliksiz, geleceğinden umutsuz, adını bile kitabın yarısında öğrendiğimiz ,sonsuzlukta bir garip nokta gibi ... 
  • Evet adı Bedran bu adamın, Bedran birgün, asla dönmemek üzere kasabadan kente gelir kaçarcasına fakat babasının yüzünü , yaptıklarını hiç unutamaz.  Kent de ise kalabalıklarda yalnızdır yine , üç kişilik bodrumdaki bekar  evinde. Sonra evleneceği kız , kötü ve acı bir olay sonrası karşısına çıkar ... Peki bu evlilik nasıl gidecektir? O uğursuz kaza nasıl olmuştur? Yatalak bir adam, elinde silahı ile kimi beklemektedir?
  • Yalnızlığın, bunalımın romanını yazmış yazar. Ama ne yazma... Kelimelerle dans etmiş, meydan okumuş dünyaya... Sonsuzluğa nokta, sınırsızlığın, cinsel doyumsuzluğun, belirsizliğin hikayesi...
  • Yazar, kullanacağı kelimeleri seçerken, iki kelime arasındaki boşluğun da dile dâhil olduğunu unutmamış, o boşluğu ve o iki kelimenin bize çağrıştırdığı kelimeleri bize bırakmış! 
  • Kitapta arkadaş ortamından kaçıp, banyoya işemeye gitme bölümünde, bütün sahte sevgilere, göstermelik ilgilere, umudu umut etmeye işemiş, uzun uzun işemiş hem de! 
  • İlk okuduğum kitabı oldu bu yazarın. Anlatım dilinden çok etkilendim. Gölgesizler'i de okumayı düşünüyorum.
  • Beğendiğim Alıntılar: 
"Sahip olma duygusu, ruha yüktür."

" Yükselmek, kendini aşağılarda sanmanın ateşli hastalığı..."

"İnsan ne denli çaba gösterirse göstersin, ayrılığa hiçbir zaman hazırlanamıyor..."