2 Ocak 2015 Cuma

Kuyucaklı Yusuf ( Sabahattin Ali)


Kuyucaklı Yusuf 


Niçin ben hiçbir şey değilim? diye sorar ve buna kandırıcı bir cevap bulup veremezdi. Kendisinin dünyaya bir iş için geldiğini müphem bir şekilde hissediyor, fakat bu işin ne olduğunu bilmiyor ve etrafında kendisine "Bu benim işim !"dedirtecek bir şey göremiyordu. Kendinde her şeyi yapabilecek kuvveti görmek, sonra yapılacak hiçbir şey bulamamak... Tükenmez bir sabırla meçhulü beklemek..."


Yusuf be senin daha çocukken hayata bağlanacak dalını , hatta parmağını kopardılar! Seni öksüz, biçare bıraktılar. Senin bu hiçlik duygun ta çocukluğuna dayanıyordu! Ama kimse seni anlamadı be Yusuf, belki okuyanların çoğu da anlamadı. Seni işsiz ,güçsüz, yeteneksiz gördü...hatta sen bile kendini anlamadın. Hayatında asıl aradığım şey Muazzez de değildi, yazarın dediği gibi, fakat Muazzez olmadan da aradığın şeyin ne olduğu bilemiyordun... 

Beyaz Geceler

"Neden iyi insanlar, her zaman karşısındakinden bir şeyler gizler? Neden susar? Herkes duygularını hemen ortaya dökerse, incineceğinden korkuyormuş gibi, gerçekte olduğundan daha katı görünmeye çalışır? Neden?" 

Beyaz Geceler, ah ne güzel bir kitaptı. Ve sen hiç arkadaşı olmayan, kalabalık şehrin yalnız adamı, senin sevgin ne güzeldi, yeri geldi kardeşce oldu bu sevgi... Ama yine de bitmedi, bitmedi... 

"Gerçekten de her duygunun , kardeşce olan yakınlığın bile, karşılığını vermelidir insan..." 

Tezer Özlü, Yaşamın Ucuna Yolculuk

"Derin uykuların ötesinde bile zaman zaman düşünden sezinlemiyor mu insan, birbaşınalığının çaresizliğini. Yollarda. Okurken. Pencereden caddelere bakarken..." 


"Bir gezinti tüm günü ısıtabilir. Ama geceler öldürüyor beni."

Tezer Özlü ile çıktığım yolculuğum sona erdi. Kitap biraz kederliydi, çünkü bir intiharın anlatımıydı. #CesarePavese adlı, Tezer'in hayran olduğu bir yazarın intihar ettiği otele götüren bir kitaptı. Çok altını çizdiğim bölümler oldu... Tezer'in isyan ettiği konulara hak verdiğim bölümler oldu... 'Kötümser bir yazardı' dendi ama, bu söze  cevabı ise "Yazın, kötümserlikten doğar..." oldu. Zaten Tezer'in zorlu hayat hikayesini okuyunca, gamına da ortak oluyor insan...

Alıntılar:
"İnsan ne denli derin düşünebiliyorsa, sevgisi o denli derindir. O denli doyumsuzdur. Ve acısı da o denli büyük. Yaşam acısı.” (s. 22)
Tek günah, insanın kendi yaptığını kavrayamamasıdır.” 

 “İnsan, gerçeği kavradığı için utanıyor ! işte gerçek önümüzde: Her ceset sen, ben ya da biz olabiliriz. Arada hiç fark yok. Eğer yaşıyorsak, bunu bir başkasının kirletilmiş cesedine borçluyuz. Bu nedenle her savaş bir iç savaştır. Her şehit, yaşayan canlıya benzer ve ondan ölümünün hesabını sorar.” (s. 77)

Ölüm gelecek ve gözlerini alacak, o ölüm ki bizleri sabahtan akşama dek izleyen, sağır, eski bir acı ya da anlamsız bir angarya olarak.” (s 37)

Debbie Macomber , Küçük Mucizeler Seri Sırası

Blossom Sokağı'ndaki Kitap Sıralaması


1. Küçük Mucizeler Dükkanı ( The Shop Blossom Street)
2. Bir Yumak Mutluluk ( A Good Yarn)
3. Bahçemde Yeşeren Umutlar ( Susannah's Garden)
4. Kar Tanelerinin Bir Bildiği Vardır ( Christmas Letters) 
5. Mucizeler Dükkanı'na Dönüş ( Back on Blossom Street) 
6. Bir Dilekle Başladı Her Şey (Twenty Wishes) 
7. Yeni Başlangıçlar Mevsimi ( Summer on Blossom Street)
8. Sevginin Son Dileği ( Hannah's List)
9. Çiçeklerimi Rüzgara Verdim( A Turn In The Road)
10. İyi ki Geldin ( Starting Now)
11. Bir Buket Aşk (Blossom Street Brides)  


Bunlar benim yazarın kendi resmi sitesinden bulduklarım, Türkçe kitap isimlerini, söz konusu kitaplara bakarak tek tek yazdım:)
İlk defa bir yazarın seri kitabını oluşturmaya çalıştım kitaplığımda... 

Aslında okunma sırası önemli değil. Çünkü her kitabının başında ya da içindeki bölümlerde , önceki karakterin hikayeleri hakkında kısa hatırlatmalar yapılıyor ,ama sonuçta bu kitaplar bir Blossom Sokağı serisi ve  olay sıralamalarını takip edebilmek adına onları akışına, yani seri sırasına göre okumak daha iyi olur. 


umut & sevgi &aşk  konulu hikayelerle dolu sözkonusu seri kitaplarını,
bu tarz kitap seven herkese tavsiye ediyorum:)