29 Ağustos 2015 Cumartesi

Şato , Kafka Üzerine

Şato, umutla varılmak istenen bir yerin yarım kalmış hikayesi.
Zira, Kafka'nın okunması çok da kolay olmayan bu ilginç romanını bitirmeye ömrü yetmemiş.
Kahramanımız K., atandığı köyde görevinin  tam olarak ne olduğunu ve  bu görevi ona kimin verdiğini öğrenmek için Şato'ya, yönetime, ulaşmak istiyor kitap boyu.

Romanda Şato, asla ulaşılmayan bir uzaklıkta, öyle ki bir adım yaklaşsa bin adım uzaklaşıyor memur olarak bir köye atandığını sanan K. 
Ulaşılamayan bir otorite , tıpkı Dava da olduğu gibi.

Bu Şato'nun bulunduğu köyde ise , otorite ile bire bir görüşme fırsatı olmayan köylüler ,  yukarıdakilere karşı çıkmanın bedelinin dışlanmak olduğunu bildiği için köyün yönetimindeki olumsuzlukları düşünmek, sorgulamak istemiyorlar ve K.ya engel olmaya çalışıyorlar. Büroksiden kaynaklanan iletişimsizlik, her kafadan çıkan sesler...




Kitabın kurgusu ise bence takip edilmesi kolay olmayan bir kurguydu. Bol karakterli, davranış sebeplerinin bir yalan bir doğru verildiği bir hikaye... 'Hımm anladım bu karakterin davranış sebebi buymuş aslında ' diyemediğim türden..

Alıntılar:

"Resmi bürolarda bir çalışma ilkesidir ; yanılma ihtimalleri hesaba katılmaz. İdari yapıda bulunan mükemmellik , bu ilkeyi haklı göstermektedir ve işlerin tez yapılması istenince,varlığı da gerekli bir ilkedir bu."

"Emirler, onun üstünden gidip geliyordu, olumsuz ve olumlu emirler; olumluluların bile içinde Allah bilir ne olumsuz çekirdekler vardı; kendisi ise çok aşağılarda kaldığı için, bunlara müdahale edemiyordu, kendi sesini asla işittiremiyordu."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder