21 Haziran 2014 Cumartesi

Anne Frank'ın Hatıra Defteri Kitap Yorumu

Yahudi bir aileye mensup olan Anne Frank, dünyaca ünlü bu günlükleri, 13 -14 yaşlarında 2. Dünya Savaşı sırasındaki ailesi ile birlikte ,Nazi zulmünden saklandığı, sığınak evlerinde yazıyor. Bu günlük kesinlikle kurgu değil, bizzat Anne Frank tarafından 12 Haziran 1942 ile 1 Ağustos 1944 yılları arasında yazılmış.

Anne Frank hatıra defterine "Kitty " ismini veriyor, onunla sanki yakın bir arkadaşıymış gibi dertleşiyor Sevgili Kitty, En yakın arkadaşım Kitty, diye başlayıp , hep de Dostun Anne diye bitiriyor yazılarını. Bu günlükler "savaş günlüğü " ve okurken savaşın tüm acımasızlıklarına şahit oluyorsunuz!  Günlükleri okurken, bizim "günlük dertlerimizin" ne kadar da  anlamsız olduklarını farkediyorsunuz ve halinize şükrediyorsunuz!

Saklanmak, sesini çıkarmadan yaşamak, suyu özgürce  istediğin saatte kullanamadan, istediklerini yiyemeden bir evde yaşamak, kimse görmesin diye hava almak için dahi pencereleri açamamak,bir başka aile ile yemeklerini, dertlerini paylaşmak zorunda olmak! Anne sevgisini hissedememek! Bu günlük birçok savaş olayları yanında "aile içi ilişkilere " de şahitlik ediyor ki Anne'nin filozofça yazdığı "hayata ve insanlara dair bir sürü sözü " not ettim defterime!

Sonuç olarak "azmin ve herşeye rağmen yaşama sevincinin bir örneği olan "  Anne Frank'ı tanımak ve mutlaka bu kitabı okumak gerek diye düşünüyorum...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder