22 Ekim 2014 Çarşamba

Satranç ( Stefan Zweig)

Stefan Zweig’in “Satranç” adlı kısa öykü kitabı, sanırım O’nun en iyi kitabı. Zweig’in bu sıradışı hikayesi, sizi öyle etkisi altına alacak ki , maçın heyecanına kendinizi kaptırıp, kitabı bitirmeden koltuktan kalkmayacaksınız! Bittikten sonra ise daha da aklınızdan çıkmayacak!

Dr. B, İkinci Dünya Savaı zamanında kaçırılıp ,Gestapo tarafından kapatılmış olduu otel odasında ,  psikolojik yalnızlık işkencesine maruz bırakılır! Hiç kimse ile görüştürülmez, hiç bir şey yaptırılmaz!( "Cehennem hiçlikten iyidir") işte bu hiçlikte  tam da kendini kaybetmek üzereyken; sorgulama seanslarının birinde , ans eseri duvarda asılı duran birinin ceket cebinden çalmış olduu bir satranç kitabıyla ,uzun bir zaman geçirmeye başlar. Hiç piyon ve tahtası olmadan bütün oyun stratejilerini beyninde , kendi kendisiyle oynayarak geliştirir. Bu sürede üstün bir satranç oyuncusuna dönüür. 


Hücreden sonunda salıverilen Dr. B ,işte bir gün gemide bir santraç oyununa katılır ve kendini kaybedecek dereceye kadar bir şampiyon ile oyun oynar! Peki kazanan kim olacaktır! Okuyunca göreceksiniz ki , psikolojik baskı, uzun bekletme süresi gibi  karşı rakip için uygulanan bazı taktikler nasıl da kişiyi etkisine alıp, sonucu beklenmedik hale getiriyor!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder