24 Eylül 2014 Çarşamba

Hermann Hesse ( Demian)

Önceden okuduğum bu Demian isimli kitapta, Hermann Hesse yine "kendinden" bir karakterle yola çıkıyor ve soruyor, sorguluyor... Hem aydınlık hem de karanlık bir dünyada yaşıyor. Tanrı sadece güzelliklere mi sahip çıkar? Ya kötülüklükler, insanı yiyip bitiren hesaplar.... İnsan mükemmel mi? Doğası gereği insan, temiz olanı sevdiği gibi, kirli olanları da seviyor! Şeytan da melek de insanın içinde... 

İşte kitapta,  baş karakterimiz olan  Sinclair'in  , çocukluk ve delikanlıklık dönemleri, arayışları anlatılmış. Sinclair, hem sıcak ve güvenilir bir ev ortamında, ailesiyle birlikteki huzurlu yaşamını özlüyor hem de farklı zevkler tadmak ve yeni insanlar tanımak istiyor. 
Manevi anlamda ailesinden ve okulundan öğrendiği tüm bilgilere, inançlara gün geliyor, Demian ile tanışmasıyla , şüphe ile yaklaşmaya başlıyor! Ya diyor, aslında öyle değil de böyleyse...

Kitap gerçekten çok etkileyiciydi. Kendi halinde yaşayan insanların bile, yaşamlarında alışa geldikleri , saygı ve minnet gibi güzel erdemlerle çatışma durumuna girmekten yakalarını kurtaramadıklarını gösteriyordu. 

Çok fazla alıntı yapılacak sözler vardı. 
İşte onlardan bazıları...
"Uyanık insanları bekleyen tek ama tek bir görev vardır. Kendini aramak, kendi içinde bir sağlamlığa kavuşmak, kendine özgü , inandığı bir yolda ilerlemek, yolun nereye çıkacağına aldırmadan..."

" Diyelim bir kimseden bir şey elde etmek istiyorsun. Ansızın büyük bir ısrarla gözlerinin  içine dik gözlerini ve o bundan hiç tedirginlik duymazsa , o zaman vaçgeç bu işten. Kendisinden bir şey elde edemezsin !"

" İnsan birinden korkuyorsa, o kimsenin kendi üzerinde söz sahibi olmasına izin vermiş demektir."

Hermann Hesse hayranları bu kitabı da çok sevecek...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder