24 Eylül 2014 Çarşamba

Ölü Ozanlar Derneği ( N.H.Kleinbaum) Kitap Yorumum

Biz kitapseverlerin yaygın kullandığı bir cümle vardır." Kitabı filminden çok daha güzeldi."
Bu kitap için kurulacak cümle ise bence şu olmalı" Filmi kitabından çok daha güzeldi." Çünkü geçenlerde vefat eden Robin Williams'ın başrol oynadığı, bu unutulmaz filmin, sonradan bu elimizdeki kitabı yazılmıştı. Yani film , kitap olmuş anlayacağınız. Sonuç olarak kitabı sevdim ,ama beni fazla tatmin etmedi, çünkü bir kitap okuyormuşum gibi değil, bir film senaryosu okuyormuşum gibi hissettim.

Söz konusu bu filmin yani kitabın konusu ise kısaca şöyle, lisede okuyan bir grup öğrenci, önceden gizlice kurulmuş bir derneğe tekrar can veriyor. Bu dernek ( Ölü Ozanlar Derneği) üyeleri, ormandaki gizli mağaralarında bir araya gelip, şiir alıntılarını paylaşıyor ve kendi şiirlerini yazıyorlar. Tabi ki sözkonusu bu öğrencilerin özel hayatlarından kesitler paylaşılıyordu bu hikayede ki, bir öğrencinin hazin sonu, başrol oyuncumuzun gerçek yaşamındaki hazin sonuna çok benziyordu. 

İşte bu çocuklar, edebiyatı, şiiri hayata ve aşklarına taşıyorlardı. Kitaptaki en güzel alıntıları sizlerlerle de paylaşmak istiyorum:

" Kim ne derse desin sözcükler ve fikirler, dünyayı değiştirecek güce sahiptir. "

"Eğer bir şeyden eminseniz, başka bir şekilde düşünmeye zorlamayın kendinizi, yanlış ya da aptalca olduğunu bilseniz bile."

" Bir şey okurken, yalnızca yazarın ne düşündüğü ile kafa yormayın, biraz da durup, siz ne düşünüyorsunuz ona kafa yorun."

" Şiiri sözcüklerle de sınırlamıyorum. Müzik de şiir olabilir, bir fotoğraf da , bir yemeğin hazırlanışı da- yani içinde ilham olan her şeyde-  Gündelik şeyler de olabilir, ama asla ve asla SIRADAN olmamalıdır!" ( en sevdiğim de bu sözdü)
 

Bir de şu ünlü CarpeDiem sözü, yani anı yaşamak, sevdiklerimizin kıymetini yaşarken bilmek, ama bilinçli yaşamak, geleceği boşvermişcesine değil! Hepsi bu kitapta... 

Ne diyor Gripin grubu şarkılarından birinde: 

Düşün, düşün bir sonraki adımı,
Unuttuk biz anı yaşamayı...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder