12 Şubat 2015 Perşembe

Ölü Canlar : Gogol



"Okuyucunun kahramanımdan hoşlanmamış olması bence önemli değildir... İçimizden hanginiz, sakince düşündükten sonra, acaba Çiçikof'da görülen şeylerden bazıları bende de yok mu demeye cesaret edebilir?"

Evet Gogol böyle diyordu bu kitapta. Çiçikof erdemli değildi, dürüst de değildi; ama klise önünde gördüğü kimseyi de para vermeden geri çevirmezdi. Çalışkandı, azimliydi. Peki neydi onu bu kötü yola iten , o bir alçak mıydı?  Gogol bu soruya da , romanda araya girip şöyle cevap vermişti " Niye bir alçak olsun, 'işini bilir ' demek daha doğru olur. İçindeki tutku ve sahip olma hırsıydı her şeye sebep olan..." 

Ben çok beğenerek okudum kitabı. Gogol, toplumsal iki yüzlülüğümüzü bize anlatmış. Yıllar önce Rusya'nın özentiyle dolu halkını anlatmış ama hiçbir şey değişmemiş insanlıkta... Kitabın konusunu anlatıp, sihrini bozmak istemiyorum...



 Gogol tam bir ustaymış . Gel gör ki sonu kötü olmuş... Kitabın önsöz bilgisine göre, Yazar çeşitli sebeplerden dolayı girdiği depresyon sonucu, kendini aç bırakma yolu ile öldürmüş yavaş yavaş... Bu kitabın ikinci cildinin sayfalarını da o ruh hali ile yakmış...

En beğendiğim alıntılar:

"Çocuklarınıza örnek olmadan, onları iyi eğitemezsiniz..." ( Ölü Canlar/Gogol) 

"Her yaşta, o yaşın tatlı zevklerini tadarak yaşayınız, insanca duygularınızı küçümsemeyiniz, çünkü o tatlı hayat dolu zamanlar, bir daha ele geçmez, geri gelmez. İhtiyarlık, sert ve merhametsizdir; hiçbir şeyi geri vermez, hiçbir şeyin tekrar yapılmasına izin vermez... ( Ölü Canlar/Gogol) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder