28 Haziran 2014 Cumartesi

Hayalet Ağrı(Ayça Şen) Kitap Yorumu

Hayalet Ağrı, yani vücutta olmayan uzuvların ağrıması, tıbbi olarak da litaratürde geçen bu ağrı şartlanabiliyormuş ve bu ağrıların çözülmesi zormuş! İşte sırf ismi yüzünden meraklanıp aldığım bu kitapta da Aslı , kendisinde varolan bu şiddetli baş ağrılarının sebebini ve gerekli tedaviyi , hastaneye gittiği yaşlı, çılgın bir doktor ile birlikte aramaya başlıyor! İlk olarak da doktor ondan bir anı defteri tutmasını istiyor! Güya bu defterde yazılanlar, bir tıbbi alet kullanılarak başa bağlanan elektrotlarla, beyne ufak akımlarla geri aktarılacak (mors alfabesi gibi)  ve hafıza da  bu anılara yeşil ışık yakarak tepki verecek ; böylece bu tepkiler belli bir rakama ulaşınca, Aslı'yı rahatsız eden en önemli anıyı yakalamış olacaklar ; ve sonuçta yaşanılacak bir rahatlama sonucu ağrının da teşhisi ve tedavisi kolaylaşacak; aksi taktirde kitabın kapağındaki resim gibi beyni patlayacak Aslı'nın! Okuyunca "ne hikaye ama! " dediğinizi duyar gibiyim!

Ama gel gör ki bu anı yazma kısmı , tabiki bana göre, çok sıkıcı bir anlatıma sahipti! Hep kitabı bir kenara atıp devam etmek istemedim! Kitabı yarım bırakmamak gibi bir huyum olmasa , bırakırdım! Bir kere kitabın anlatım dili"sokak dili" idi! Kullanılan sözcükler ise hep argoydu! ( örneğin: yanından uzamak, artistik yapmak, zart diye öldürmek, osuruktan bir çocuk oyuncağı... gibi) Okurken rahatsız olduğum bir nokta da, "köylü gibi durmak" deyiminin çok sık kullanılmasıydı! (Örnek cümle:" Aşk acısıyla köylü gibi duran bu sıkıcı Kezban'dan kurtulmak için bir an önce..." ) Başka rahatsız olduğum yer ise" esrar içmenin çok rahat ,özgür olmanın gereği, normal bir durummuş gibi anlatılmasıydı! 


Bu kurgunun ise sonu bana göre öyle saçma ve komik bağlanmıştı ki "Yok artık, O öyle olmuş da, ondan mı bu böyleymiş" diye gülmekten okuyamadım hikayenin sonunu! Sonuç olarak bu kitap, ilginç ve farklı başlayan bir hikayeye, hayal kırıklığı yaşatan bir anlatıma ve çabuk geçiştirilen, saçma bir sona sahipti! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder